Прековце

 

У селу Прековцу постоје две народне кухиње, које покривају села новобрдског и гњиланског краја. Ново Брдо је већински српска општина, у којој је пре сукоба 1999. године живелo око 5000 Срба. Већина њих је радила у руднику олова и цинка који је после сукоба затворен. То је углавном брдски крај, те стога услови за пољопривредну производњу готово да и не постоје.

Погођени тешком материјалном ситуацијом и свим дешавањима на Косову после 1999. године Срби тог краја су били приморани на исељавање. Из разлога заустављања даљег одласка српског живља из тог краја, одлучено је да се баш у тој општини отвори прва кухиња. Након прикупљених података о становништву и о социјалној карти, кухиња је отворена у селу Прековцу, надомак Новог Брда 2001. године.

На самом почетку свог рада, кухиња је снабдевала једним оброком дневно 86 корисника, а сада их је преко 800.
У међувремену је у просторијама народне кујне у Прeковцу покренута и народна кујна за најсиромашнија села гњиланске општине. 2007. године у оквиру кухиње отворена је и пекара, па се од тада корисници снабдевају и хлебом (пекара је отворена помоћу донације народа из Републике Српске). Храна се корисницима дистрибуира у кругу од стотинак километара, односно у петнаестак села новобрдске и гњиланске општине.

Под покровитељством Епархије Рашко-призренске и Хуманитарне организације „Мајка девет Југовића“ 2005. године је снимљен филм “ Кад би хлеба било више “ који је приказао тежак живот српског народа на Косову и Метохији. Филм је промовисан по целој Србији, Републици Српској и иностранству.

Након приказивања филма дошло је до већег интересовања народа који је хтео да помогне. Захваљујући њиховој помоћи дошло се до средстава за отварање осталих народних кухиња.