Народне кухиње

ДОЧЕК ВИДОВДАНА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

Велики српски празник Видовдан ове године дочекан је и обележен у Грачаници где је пред Манастир Грачаницу у пратњи великог броја монаштва, свештенства, епископа и верног народа, Његова светост Патријарх српски Г.Порфирије одржао службу свете литургије.

Тих, прохладан али узвишен Видовдански дан још једном је свеприсутне подсетио на српску историју, страдања али и бројне борбе у којима смо се као народ борили за веру, слободу, вековну дедовину и мир. Иако је свима било тешко што због веома лоше ситуације за српски народ на просторима Косова и Метохије литургија и помен није одржан традиционално на Газиместану већ у Манастиру Грачаница, народ се поносно и срдачно окупио, сабрао пред овом српском великом светињом и тихо говорио молитву надајући се и верујући у боље дане за српски род.

Благе и свесрдне речи охрабрења, подршке и утехе упутили су како Његова светост Патријарх српски Г.Порфирије тако и бројни епископи међу којима, подразумевано, Епископ рашко-призренски Г.Теодосије.

Пред окупљене вернике након свете литургије прочитан је подужи списак мајки које су добиле признања односно ордење за рађање и подизање већег броја деце што је посебно дирнуло присутне. Јер упркос овим тешким временима, српски народ има за кога да настави ову борбу и да верује у неке боље дане. Сви присутни су имали прилике да се уз храну и воду окрепе што су још једном у дело спровели вредни чланови добротворне организације ЕРП „Мајка девет Југовића“.

Посебну радост на овај велики дан за све нас, пружили су нам добротвори, који својом благонаклоношћу и бригом о браћи и сестрама са ових простора не дозвољавају да страдални народ са Косова и Метохије буде заборављен. Па су још једном добротворним прилозима пружили прилику нашој организацији да обезбеди неопходно за наш народ. Поносни и неописиво захвални истичемо подршку православног удружења „Само Слога Србина Спасава“ из Лебана који су у Грачаници отпочели планиране хуманитарне базаре, затим ту је и прилог удружења „Сабор Пресвете Богородице“ из Србије , онда добротворка из Канаде чији су подаци познати организацији, али и доброчинитељске породице које су своје прилоге донели из далеке Аустралије, Сиднеја и Аделејда али и из Црне Горе односно Плава.

Иако је борба нашег народа тешка, исцрпљујућа и страховита, не одустајемо. Нећемо одустати зарад свих наших предака чијом борбом смо ми данас ту, али ни због наше деце која се рађају на светој земљи и одрастају на њој уз сву благодат вере, културе и историје српског рода која нам се у наслеђе предаје.

Подели на мрежама

Оставите ваш коментар

Ваша адреса неће бити јавно приказана. Попуните обавезна поља обележена са *