Народне кухиње

Пројекција документарног филма „Ако те се сјетим једном само“ и у Грачаници

Дана 23.05.2023.год. у Дому културе у Грачаници одржана је пројекција документарног филма „Ако те се сјетим једном само“  што је уједно и четврто приказивање овог филма након Београда, Бањалуке и Брчког.

Овај документарни филм настао је захваљујући ауторки и уредници, госпођи Мири Лолић – Мочевић, господину Предрагу Адамовићу – председнику Удружења Србско Сабрање Баштионик из Бањалуке и њиховом великом пројекту „Задужбина за Косово и Метохију“, а превасходно захваљујући благословима Епископа рашко-призренског Г.Теодосија.

Епархијска добротворна организација „Мајка девет Југовића“ тога дана имала је прилике да угости велике пријатеље из Бањалуке али такође и из Новог Сада, професора др Зорана Милошевића и остале госте. Са топлином у срцу захвални смо свима који су тог дана били уз нас и својим присуством и лепом речју уприличили догађај како бисмо се још једном подсетили зашто је важно да наставимо са овом борбом да се као народ очувамо на просторима Косова и Метохије.

Програм и пројектовање филма је протекло у најбољем реду уз срдачне аплаузе на дивно изговорене речи подршке које су нам упутили и сестра Мира и брат Предраг након обраћања и топлих, умирујућих речи Епископа Теодосија. Топле речи захвалности према свим присутним говорила је и председница добротворне организације „Мајка девет Југовића“ гђа Светлана Стевић и том приликом уручила захвалницу гђи Мири Лолић – Мочевић за несебични допринос за останак Срба на КиМ.

Догађај је посебно забележило извођење дирљивих песама и рецитација наших малишана са Косова и Метохије, а нешто што ћемо дуго памтити и што нас је дубоко гануло јесу речи наших добротвора, пријатеља и сабораца које овом приликом издвајамо.

Остаће упамћене речи гђе Мире Лолић – Мочевић која нас је подсетила да је Косово и Метохија место где смо се сви као народ уписали и да смо пред нашим бројним светињама мали и ништавни и да искреном молитвом треба да градимо мост, силни мост, који, ако је тако изграђен, не може бити срушен.

Господин Предраг Адамовић говорио је о томе да народ на овим просторима духовно уздиже браћу и сестре из Републике Српске и да тако живи српско јединство и нераскидива братска љубав и узајамна помоћ. Косово и Метохија и Република Српска два су крила једног народа и подједнако се чувају, воле и бране оба крила о чему треба учити и нашу децу. Како чинили тако нам Бог помогао! – речи су брата Пеђе које осташе дубоко урезане у нашим срцима.

Прилика је да искажемо огромну благонаклоност и захвалност према свим делима ових дивних људи који нас не напуштају ни када је најтеже и искрено се радују са нама када искусимо срећу. Сваки наш заједнички корак који начинимо биће камен више који ћемо уграђивати у мост о којем је гђа Мира говорила.

Нека Господ свако добро донесе и нека нас укрепи у борби да истрајемо на светим просторима Косова и Метохије и да чувамо православну веру, историју и српско име.

 

Подели на мрежама

Оставите ваш коментар

Ваша адреса неће бити јавно приказана. Попуните обавезна поља обележена са *