Народне кухиње

Акција “Козама против глади“ традиционално се наставља

У оквиру хуманитарне акције „Козама против глади“  која  се у сарадњи са многобројним донаторима  успешно спроводи пар година уназад, подељено је 7 нових коза .Средства за куповину ових коза прикупили  су преко добровољних прилога запослени у Институту за физику у Београду, део је финансирала  наше добротворна организација, а поред њих, свој допринос је дао и  човек великог срца  из Београда. Укупна вредност је 490€.

Породица Градимира Стојановића из Страже – Ново Брдо, добила је три козе. Повратник Славиша Ристић из села Јасеновика, општина Новог Брда две козе  и Никола Симић из Малог Ропотова у Косовској Каменици две козе.

Помогнуте су вишечлане породице које живе у јако лошим материјаним условима, са минималним примањем, али превеликом жељом да истрају и изборе се са немаштином која их је задесила.

Помоћ у козама је посебно обрадовала шесточлану  породицу Градимира Стојановића из Страже која живи у изузетно тешким условима у оронулој кући са четворо младића без посла, од којих су неки нарушеног здравља. Вода из бунара их често изда, корисници су народне кухиње која им поред хлеба даје једину наду и ослонац. У разговору нам је истакао да би им   добро дошао нови шпорет и кревет,  а понајвише пољопривредне машине како би обрађивали земљу и сами себе прехрањивали.

Треба истаћи да овом акцијом нису помогнуте само угрожене три породице, већ је и пружена материјалана подршка ожалошћеној породици Горана Васића из села Паралова од ког су  козе купљене. Пре неколико месеци задесила их је велика трагедија, када је  његова супруга страдала од удара грома на ливади док је чувала козе   и оставила најмилије у великој тузи и муци.

Хуманитарна акција “Козама против глади” је покренута 2014. године и до сада је подељено више десетина коза а помогнуте бројне породице. Циљ ове акције је одрживо решење сиромаштва социјално угрожених вишечланих породица на Косову и Метохији. Куповином коза створили би се нормалнији услови за живот јер би поред козијег млека, сира и меса за личну употребу, вишкови могли да се продају а самим тим и да се постигне бар нека зарада.

Неизмерно и велико хвала донаторима који су дозволили да се ова племенита акција настави  и да нову наду овим породицама.

Подели на мрежама

Оставите ваш коментар

Ваша адреса неће бити јавно приказана. Попуните обавезна поља обележена са *