Народне кухиње

У Могили отворен погон за пастеризацију поврћа

Уз благослов Божији и помоћ добрих људи Добротворна организација Епархије рашко-призренске ЕУО „Мајка девет Југовића“  20.септембра 2016.год, уочи крсне славе организације Рођење Пресвете Богородице реаолизовала је још један у низу пројеката самоодрживости. Овог пута отворен је Погон за пастеризацију поврћа у селу Могила. Вредност изградње и опремања објекта износи око 120.000€ .

Радови на изградњи Погона почели  су крајем априла месеца ове године и успешно приведени крају, како би пољопривредни производи максимално били искоришћени.

Велики број људи је присуствовао свечаном отварању и резању славског колача. Освештење погона обавио је Епископ Рашко-призренски и Косовско-метохијски Г.Г. Теодосије са свештенством и монаштвом.

Тим поводом Еписком Теодосије је рекао: “Да Господ умножи добро на овим пољима, ове плодове земаљске и да учини да никад ни у овом погону, као и у другим местима не нестане хране”.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију г.Марко Ђурић дошао је у пратњи заменика премијера у Косовској влади г. Бранимира Стојановића, градоначелника Новог Сада г.Милоша Вучевића, а поред њих, својим присуством пружили су подршку и представници многих организација и фондација, пре свега наши велики пријатељи

Помоћ за изградњу Погона стигла је из буџета Републике Србије, која је преко Канцеларије за Косову и Метохију за овај пројекат пре више од две године издвојила 3.800.990,00 динара. Морамо напоменути, да нам подршка Канцеларије за Косово и Метохију изузетно значи, имати овакав ослонац значи истрајати у тешким тренуцима и храбро наставити борбу против глади и сиромаштва.

“Ово није само обичан пројекат погона за пастеризацију, ово је пројекат наде и вере у одрживи опстанак нашег народа на овом подручју”, изјавио је г.Ђурић.

Добротвор Арно Гујон, испред француске невладине организације „Солидарност за Косово“  и овога пута показао је  велику љубав и разумевање за страдални српски народ на  Косову и Метохији. Наиме, поменута организација нам годинама уназад пружа несебичну подршку, пријатељство и ослонац.  Увек су то чинили директним и конкретним стварима , па је тако било и овога пута. Они су издвојили 89 238€ за изградњу објекта и куповину неопходних машина, а додатних 19250€ предбиђено је за плате радника у погону.

“Ово је први погон за пастеризацију воћа и поврћа који ће се користити у хуманитарне сврхе и где ће се финансирати једанаест радних места,а тиме, једанаест породица моћи ће да живи од свог рада, а не да живе од хуманитарне помоћи. Сматрамо да су сви пројекти  Добротворне организације “Мајка девет Југовића” изузетно битни и важни, самоодрживи, како у будуће не би зависили од спољашње помоћи”, казао је г. Арно.

Жеља је  да се заокружи самоодрживи пројекат пољопривреде у оквиру којег се обрађује преко 35 хектара земље, а  с друге стране помогну наши земљорадници којима због непостојећег тржишта поврће и воће пропада. Откупом и пастеризацијом те робе би се значајно помогао овај пољопривредни крај у Косовској Витини.

“Циљ нашег залагања јесте пре свега упошљавање младих људи у жељи да остану на Космету, а уједно да се обезбеди несметан рад народних кухиња, да се потпомогне Призренска Богословија, манастири и цркве`, изјавила је г-ђа Светлана Стевић, председница Д.O. “Мајка девет југовића”.

Неизмерно и велико хвала свима!

Подели на мрежама

Оставите ваш коментар

Ваша адреса неће бити јавно приказана. Попуните обавезна поља обележена са *