Народне кухиње

Отворена фарма за узгој свиња у Прековцу

Добротворна организација ЕУО Епархије рашко призренске „ Мајка девет Југовића“ отворила је фарму за узгој свиња у селу Прековце, општина Ново Брдо. Ово је још један у низу пројеката самоодрживости народних кухиња на Косову и Метохији.

Свечаном отварању присуствовао је Епископ рашко-призренски Теодосије, донатори пројекта, као и велики број пријатеља и сарадника организације.

Поред Фарме коза и оваца, Млекаре, Фарме за тов јунади и телад, крава музара, Погона за пастеризацију поврћа и Узгајање ружа и кала под пластеницима у Грабовцу, са радом почиње фарма за узгој свиња капацитета од 150 до 200 прасад.

Потпуну подршку о изградњи и опремању овог објекта добили смо од г.Арноа Гујона, који је преко своје хуманитарне организације „Солидарност за Косово“ уплатио 150.000€.

Пријатељи из Хуманитарне организације „Срби за Србе“ донирали су 360.000,00 динара за опремње дела објекта предвиђен за раднике, док је  захваљујући МК групи и Фонду Б92 наша фарма  већ на добром путу да од самог почетка крене са радом својим пуним капацитетом уз донацију од 50 свиња  и 500кг концентрата. Нажалост, свиње из техничких разлога нису још транспортоване до фарме, али се надамо да ће се у наредим дана пребацити.

Отварање фарме има вишеструк значај. Поред производње меса које ће се користити у  Народним кухињама, отвориће се  нова радна места која су у овим срединама драгоцена.

Значај донације је велики и представља сигуран подстицај за наредне кораке. Борба за опстанак српског народа на Косову и Метохији је постала наш начин живота и ми ћемо  као и до сада у потпуности давати себе  да у томе истрајемо. Срдачно се захваљујемо донаторима на указаном поверењу и свима који подржавају и цене наш рад.

Велико хвала!

 

Подели на мрежама

Оставите ваш коментар

Ваша адреса неће бити јавно приказана. Попуните обавезна поља обележена са *