Народне кухиње

Ибар понео са собом наш труд – поплаве

Tоком поплава које су погодиле Косово и Метохију  претходних дана, у селу  Грабовцу код Звечана, набујали Ибар поплавио је пластенике народних кухиња у оквиру Епархијске добротворне организације “Мајка девет Југовића”.  У пластеницима се узгајају руже и кале, чијом продајом се добијају значајна средства за неометан рад шест народних кухиња широм Косова и Метохије. Штета на инфраструктири износи преко 3000 евра. Bодена бујица однела је бедем, бандере и пут.

Нажалост, величина штете још није утврђена. Највећу бојазан представаља оштећење самих биљки, њихова санација и третирање одговарајућим препаратима. Такав сценарио имаће за ефекат изостанак прихода од продаје цвећа у одређеном временском периоду, који је до сада био од великог значаја у функционисању  народних кухиња.

Пластеници функционишу у оквиру пољопривредног газдинства народних кухиња и донација су великог добротвора српског народа на Косову и Метохији, Арнoa Гујона и међународне православне организације IOCC.

Поред узгајања ружа и кала у пластеницима, покренути су и многи други пројекти као што су фарме коза, оваца, јунади и телад, млекара, обрађивање преко 35 хектара црквене земље,  а све у циљу самоодрживог рада народних кухиња.

Све то не би било могуће, без подршке нашег народа широм света, уз чију помоћ постојимо дуги низ година и који су нам највећи савезник у нашој дугогодишњој борби за опстанак. С тога, поново упућујемо апел за помоћ народним кухињама и нашим пројектима самоодрживости.

Помоћ можете упутити слањем празне СМС поруке на 1033 или уплатом на жиро рачун 360-0012622700003-39.

Хвала Вам.

Подели на мрежама

Оставите ваш коментар

Ваша адреса неће бити јавно приказана. Попуните обавезна поља обележена са *