САМООДРЖИВОСТ

Драги пријатељи,

народне кухиње на Косову и Метохији у оквиру епархијске хуманитарне организације “Мајка девет Југовића” пре више година, уз помоћ бројних пријатеља, организација и појединаца, започеле су велики пројекат који за циљ има самоодржив рад и развој народних кухиња. Како су потребе кухиња расле, како се увећавао број корисника, а смањивала платежна моћ грађана, а самим тим и могућност за донацијама, одлучено је да се уз Божију помоћ закорачи ка овом значајном подухвату.

Главни циљ јесте да народне кухиње производе храну за сопствене потребе, а да се вишак произведене хране пласира на тржиште, како би се од добити набављале намирнице за које не постоје услови да се производе и намиривале остале потребе и трошкови 6 народних кухиња, који нису мали.

Други и ништа мање значајан циљ је да се запосле људи из средина у којима народне кухиње имају највише корисника, како би најугроженијим породицама и појединцима на Косову и Метохији била пружена какава-таква шанса, нада и вера у опстанак на својим вековним огњиштима. Јер шта су Косово и Метохија без Српског народа који ту живи?

Сада, на почетку 2017. године, можемо да се похвалимо фармом коза и оваца која броји преко 200 грла, фармом за тов јунади са преко 30 грла. Можемо да се похвалимо млекаром која има капацитет производње од 30 килограма козијег сира дневно. Поносни смо на пластенике са ружама и калама, чијом се продајом стичу значајна средства. Посебно овај пројекат има погодну перспективу за развој. Поносни смо на скоро 40 хектара црквене земље под најразличитијим засадима који у многоме подмирују потребе за поврћем. Овај пројекат заокружили смо 2016. године пуштањем у рад погона за пастеризацију. Захваљујући томе, можемо да прерађујемо поврће, да му продужимо рок трајања и да га пласирамо на тржиште као препознатљив производ са Косова и Метохије. Са погоном пастеризације, можемо да кажемо да смо затворили циклични круг производње хране, а са отварањем продавнице производа са Косова и Метохије, моћи ћемо да кажемо да смо затворили круг самоодрживог развоја.

Посебно смо поносни на чињеницу да смо у оквиру свих набројаних погона успели да запослимо преко 50 људи и отргнемо их од беде и гладовања. Цифра ни приближно оној која би нас задовољила али свесни смо својих могућности и свесни велике Божије милости која се излива на просторе Косова и Метохије, опстајемо и са људима о којима се бринемо решени смо да останемо.

На крају, најпоноснији смо на све вас који сте нам ово омогућили и на пријатељство које смо стекли кроз све ове године рада и борбе против глади, борбе за опстанак на Косову и Метохији. Без вас и ваше доброте, без духовне и материјалне подршке небисмо успели.

Хвала вам што сте уз нас, јер у уз вашу подршку српски народ на Косову и Метохији може да се нада опстанку. Све што радимо, радимо са циљем да једини оброк који наши корисници налазе у народним кухњама учинимо што сигурнијим. На тај начин осигуравамо и опстанак нашег народа на дуже стазе, уздајући се у велику милост Божију, да ћемо успети наш народ да поставимо на ноге, како би поштено живео од свог рада.