О нама

Хуманитарна организација „Мајка девет Југовића“ води шест народних кухиња широм Космета у којима се храни преко две хиљаде људи. Поред преданог рада и посвећености циљу да кухиње и у најтежим тренуцима опстану, ми смо реализовали и велики број других пројеката.

1999. године,  доласком УН-а на територију Косова и Метохије, више од 60% српског становништва  је протерано из својих домова. Градови су постали чисто aлбански, а оно мало престалих Срба остало је да живи углавном у руралним срединама. И током свих послератних година, посебно 2004. у мартовском  погрому, велики број српских породица напушта Косово,  а они који су се одлучили да остану сусрећу се са разним проблемима, као што су незапосленост, немогућност кретања, сиромаштво, глад и беда. Најгоре су погођена старачка домаћинства и породице са више деце, које преживљавају примајући минималац, дечији додатак или социјалну помоћ. Дубоко саосећајући са свим патњама  нашег народа који  нам се свкодневно обраћао за помоћ, одлучили смо да, под окриљем Епархије Рашко-призренске, покренемо хуманитарну организацију „Мајка девет Југовића“.

Хуманитарна организација “Мајка девет Југовића” основана је 2000. године и званично је регистрована од стране УНМИК-а. Током свог дванаестогодишњег рада организација је интензивно сарађивала са међународним и локалним НВО (IOCC, WCRP, Glasgow Caring City, UMCOR, CARE, Handicap International, Центар за мир и толеранцију, НВО “Завичај”… ). Седиште ораганизације је у порти манастира Грачаница, и то од пре три године. Свих претходних година смо били „бескућници“.

Хуманитарна организација „Мајка девет Југовића“ води шест народних кухиња широм Космета у којима се храни преко две хиљаде људи. Поред преданог рада и посвећености циљу да кухиље и у најтежим тренуцима опстану, ми смо реализовали и велики број других пројеката.

 • интернет центар (едукација деце за коришћење интернета и компјутера)
 • пројекат физикалне терапије за децу са церебралном парализом у сарадњи са британским КФОР-ом
 • подршка и помоћ на пројектима за повратнике на целом простору Косова и Метохије
 • набавка стоке за повратничка места
 • помоћ расељеним лицима
 • слање више од 50-оро деце на лечење у иностранство (Русија, Италија, Немачка, Грчка и др.)
 • плаћање бањског лечења, набавка медицинских помагала, лекова итд.
 • изградња и обнова кућа
 • обезбеђивање школарина великом броју ученика
 • раподела хуманитарне помоћи, одеће, обуће, као и Божићних и Васкрђњих  поклона
 • набавка и расподела  пољопривредних машина и пластеника социјално угроженим породицама

Наша организација је имала запажен успех у спровођењу пројеката везаних за покретање малог бизниса и то у области пољопривреде, занатства и сточарства.

Рад наше организације је теренски, обилазимо сва српска места и села и трудимо се да допремо до свих оних којима је помоћ неопходна. Сусрећемо се са великим потешкоћама и проблемима, није увек лако стићи свуда, посебно до забачених, планинских села која су током зиме завејана и одсечена од остатка света. Велики је број  људи којима је помоћ потребна, а наше могућности су мале, па се дешава да има и оних који имају примедбе на наш рад. Ми се трудимо, али понекад се деси да не успемо. То је живот, то је Косово, пуно очекивања и наде, али премало могућности.

Оно што нас забрињава је све већи број породица на ивици егзистенције. При редовном обиласку породица које имају већи број деце, приметно је да су деца, како време одмиче, све више и више запуштена, како хигијенски тако и ментално. Имајући у виду тешко стање у ком се налазе пре свега стари људи, као и вишечлане породице са пуно деце,  они ће убудуће бити наш приоритет.  Такође, покушаћемо да, преко малих пројеката за пољопривредну производњу, помогнемо најугроженијим  породицама да стану на своје ноге и да живе од свог рада.

Током свих протеклих година неколико хиљада људи, како из  Србије тако и из целог света, је преко наше организације  посетило народне кухиње и многе сиромашне  породице и уверило се у сву трагичност  живота Срба на Косову и Метохији.  Епархија Рашко-призренска и  „Мајка девет Југовића“ улажу велики напор и труд да стигну до свих места где Срби живе и да саслушају њихове проблеме, као и да  изнађу начин да им помогну . Хвала свима онима који  помажу организацији ” Мајка девет Југовића” и који  имају поверења у наш рад.  За њих, као и за све оне „неверне Томе“, увек је отворен позив да нас посете, у било које доба, и да се на лицу места  увере у све оно што ми чинимо и радимо, ево већ више од једне деценије.