Народне кухиње

Отворена фарма за узгој живине у Прековцу

Добротворна организација ЕУО Епархије рашко призренске „ Мајка девет Југовића“ отворила је Живинарник за узгој кока носиља, товних пилића и друге живине у селу Прековце, општина Ново Брдо.

Ово је још један у низу пројеката самоодрживости народних кухиња на Косову и Метохији.

Свечано отварањe је изостало, због немилог догађаја који је предходио када је нашем главном донатору и великом пријатељу г.Арноу Гујону забрањен долазак на Косово и Метохију и присуство овом догађају.

Поред Фарме коза и оваца, Млекаре, Фарме за тов јунади и телад, крава музара,  Погона за пастеризацију поврћа и Узгајање ружа и кала под пластеницима у Грабовцу, Фарме за узгој свиња, захваљујући великој  подршци г.Арноа Гујона покренут је и узгој живине.

Живинарник се налази у селу Прековцу, засеок Чука, на површини од 24 ара. Изградњу  и опремање новог обејкта, као и реконструкцију старог (постојећег)  помогла је француска хуманитарна организација „Солидарност за Косово“ са председником г.Арном Гујоном која за ту намену уплатила 50.590€, док су пријатељи из Хуманитарне организације „Срби за Србе“ донирали  300.000,00 динара за опремње објекта фарме.

Живинарник је направљен да подржи капацитет око 500 кока носиља, преко 1000 товних пилића. Тренутно се на живинарнику налази 600 комада разне живине.

Пројекти саоодрживости народних кухиња су од великог значаја како за народне кухиње, тако за целокупну заједницу. Пројекти самоодрживости производе највећи део намирница које се користе у кухињама, а са друге стране, захваљујући њима, одређени број људи је дошао до запослења. Поносни смо на новопокренути пројекат за који се искрено надамо да ће додатно побољшати квалитет и рад народних кухиња.

Срдачно се захваљујемо г. Арноу Гујону на потпуној подршци и искрено се надамо да ће ускоро имати прилику да посети овај објекат заједно са нашим пријатељима из организације „Срби за Србе“.

 

 

Подели на мрежама

Оставите ваш коментар

Ваша адреса неће бити јавно приказана. Попуните обавезна поља обележена са *