Обилазак корисника народне кухиње у Кормињану

Представници НВО ‘‘Мајка девет Југовића’‘ обишли су поједине пунктове у Косовској Каменици на којима се врши подела хране. Народна кухиња у Кормињану броји око 350 корисника, углавном старијих особа и малолетне деце. У сваком селу постоји одређено место ткз. пункт, где корисници већ дужи низ година узимају своје оброке.

Обилазак је кренуо од села Доње Бушинце, које има око 30-ак корисника, од којих је и породица Негована Стојковића, оца деветоро деце. Стојковића од пункта деле више километара које свакодневно препешачи, јер не постоји проходан пут до његове куће, што је у овим крајевима још увек чест случај.

Затим се пролазило кроз Горње Бушинце, где нас је дочекало око 10-ак корисника. Горње Речане и Аиновце налик једно на друго, са истим бројем људи у редовима, док је у Мешини највећи број корисника.

У Стрезовцу се завршио данашњи обилазак, где је редове испунило и више деце, за разлику од предходног села, која је остала без младежи. Иста слика, исти израз људи и уздах олакшања када возило с храном стигне. Многима је то једини разлог за излазак из куће.

Немаштине и превелика скромност је оно што обележава ове људи.

У разговору са онима који су чекали ред за хлеб, могло се закључити да су јако задовољни услугом радника и квалитетом хране.

Број захтева за коришћење услуга кухиње се из дана у дан повећава, све је више људи којима је неопходна помоћ,односно парче хлеба.

Овом приликом апелујемо на све људе добре воље, привреднике и добротворе у Србији и широм света, да нам изађу у сусрет и у складу са својим могућностима помогну рад Народних кухиња које немају сталне приходе, па самим тим се често ставља у питање и њихов опстанак.