Фонд солидарности Народне скупштине Србије наставља да помаже народне кухиње

Новом уплатом од 201.478,04 динара Фонд солидарности Народне скупштине Србије наставља да пружа значајну подршку раду народних кухиња на Косову и Метохији.

Фонд солидарности Народне скупштине Србије је крајем 2016.године уплатио 73.420,21 динара, а средином 2017.године на рачун Епархије рашко призренске стиже уплата од 145.132,75 динара. Целокупан износ искоришћен је за куповину 880кг пасуља, намирнице која се највише користи у кувању.

Прва народна кухиња је почела са радом 2001.године у Прековцу за општине Ново Брдо и Гњилане. Убрзо су са радом кренуле  и кухиње у Кормињану, Косовска Каменица, затим у селу Врбовац за општину Витина и последња у Видању, за повратничка села у околини Клине.  2000 је број људи којима је последњих година оброк и хлеб обезбеђен. Нажалост, потреба за прикључивањем кухињи је велика, али нам капацитети не дозвољавају проширење. Најчешће су укључене вишечлане породице са већим бројем деце, старачка домаћинста, болесни и неспособни. Живот нашег народа који се одлучио да остане на свом огњишту је изузетно тежак. Поред  ризичне слободе кретања, малих могућности за запослење, готово никаквих услова за одрастање и образовање деце, лошег организованог превоза и транспоста, суочавају се са бројним индувидуалним проблемима као што су крађе, непријатно понашање комшија, свакодневних провокација и непрестаног грча. Али, борба се наставља.

Наша организација својим свакодневним присуством на терену и познавањем готово сваке социјално угрожене породице, наставља са својим неуморним радом, континуитетом и борбом за било какве промене. Наш успех је ако неког запослимо, ако неком детету обезбедимо стипендију за школовање, ако подржимо нечији таленат, а пре свега да искоренимо глад и сиромаштво.

Захваљујући донацијама и подршком која пристиже од хуманих људи којима је Косово и Метохија у срцу, ми опстајемо.

Искрено се надамо да ће се у Новој календарској години услови живот нашег народа побољшати и да ће се потреба за хуманитарним радом смањити, до тада, молимо вас да нас не заборављате и будете уз нас.

Хвала Фонду солидарности Народне скупштине на указаном поверењу.