Пројекти

ПОДРШКА ПОЉОПРИВРЕДИ

Епархијска Добротворна организација „Мајка девет Југовића“ је покренула неколико пољопривредних пројеката у витинском крају, у селима Врбовац, Могила и Грнчар.
На осам и по хектара Црквене земље гаје се житарице, купус, кромпир, црни и бели лук, шаргарепа, першун, пасуљ, паприка, празилук.

С обзиром да је ово први пут да се ради пољопривреда, може се рећи да је ово пробна година била веома успешна по нас и да смо од средине године користили сопствене производе. Приноса је било у изобиљу те смо збринули потребе кухиња за зиму, као и манастире из наш Епархије.

ФАРМА КОЗА

Ново Брдо је планински крај, богат пашњацима и ниско растињским шибљем , сточарство је најзаступљенија пољопривредна грана. Сходно томе смо се определили да оформимо фарму на црквеној земљи на површини 1хектар 28 ари.

Гајило би се око 150 коза, алпина, које су се показале као јако млечне а и прилагодљиве на временске услове.

Женска јарад би смо остављали за подмлађивање и проширивање фарме, а мушка би се користила за потребе Народних кухиња, а остатак за продају. Приход би се употребљавао за потребе фарме.

МЛЕКАРА

У плану је отварање млекаре у којој ће се производити козији сир. Млекара би била смештена у оквиру погона у Прековцу, где се налази и народна кухиња. Млеко би се са фарме транспортовало до млекаре и вршио процес прераде млека и производње сира.

Сир ће се пласирати на тржиште и тим новцем ће се делимично покривати трошкови народних кухиња. Производња сира ће бити солидан извор прихода, али и сјајна прилика за запошљавање нових људи.

ПОМОЗИТЕ РЕАЛИЗАЦИЈИ ПРОЈЕКАТА

Реализација ових пројеката ће бити од двоструке користи, с једне стране ће се подмиривати потребе Народних кухиња и њена самоодрживости ће јачати, а с друге стране ће се отворити нова радна места за житељима Поморавља, сиромашног и пасивног краја, где су бедом и немаштином погођени многи. Такође ће допринети опстанку нашег народа, који се протеклих неколико година исељава из овог краја и то највише због економских потешкоћа.